tiistai 4. maaliskuuta 2014

Ennakkoon juhlituista jälkikatsaus

Viikonloppuna oli esikoiseni talvilomailemassa mamman luona. Hän on syntyjäänkin talvilomalainen, huomenna synttärisankari. Me juhlittiin viikonloppuna perheen kesken. Nyttemmin facepäivityksistä päätellen, on varmaan yliopiston laskiaiskaronkat menossa. Epäilemättä suuremman promillen ja kauheamman kankkusen bileet kuin kotona.
Luultavasti kuitenkin vein voiton noiden eväiden suhteen. Laskiaiskaronkan jälkeen maistuu varmaan haalarin rinnuksiltakin löytyvä rullakebab, ehkä myös seuraavana aamuna pöntöstäkin ja tennareilta. Toivottavasti ei hissistä, eikä rappukäytävästä. Ja muistaakseni joskus illallisilla on vieressä istuvan neidin sylikin toiminut oksennusalustana.
 No nämä on näetä ja mamma kokkas lapselle:

 
Jumalaiset uunijuurekset ja poron sisäfile


 Pikku reseptijako:
Suikaloi noin ranskisten kokoon oman maun mukkaan juureksia/kasviksia
Miun maun mukkaan tulee yleensä
-porkkanata 2
-bataattia 1/2
-perunaa 2
-palsternakkaa 1
-purjo
-fenkoli 1/2
-kesäkurpitsa 1/2
-paprika
-omena
jako kahdelle uunipellille (tai pienennä puoleen juures/kasvis-annos)
lisukkeet per pelti
-oliiviöljy noin 1/2 dl
-hunajaa 1/2 dl ja mulla  Eeva Kyllösen Vieksinkylältä, todella maukas
-patros feta 1/2-1 pkt
-aurinkokuivattutomaatti basilikaöljyssä 2-3 rkl
-suolaa 1-2 tl
-appelsiinipippuri 1-2 tl
-kuivattu basilika 1 rkl
+225 uuni ja noin puol tuntia, reunat tummuu ja irronneet nesteet on haihtuneet pelliltä
noin 10 jäähdyttelyn jälkeen parhaimmillaan

Poron sisäfile
fileet lämpimään ennen paistamista pinnat kuivaksi
valurautapannulle reilusti voita oliiviöljyä ja tryffeliöljyä
kuumapannu (ei liian kuuma koska silloin poroon tulee helposti ns. maksottunut maku)
pinnat kiinni 1-2 min puoleltaan, suolaus (pippuri/valkosipuli) halutessaan ja +150 uuniin valmiiksi kuumaan vuokaan noin 8-12 min kypsyys asteesta riippuen  folioon hetkeksi vetäytymään,  leikkaa ja imeytä nesteet pois ennen tarjoilua

 Jälkkärina oli Kookos-lime tuorejuustokakku



irtopohjavuoka
digestivekeksit 180g muruiksi
Cocovi kylmäpuristettu neitsytkookosöljy 80g
kookoshiutaleet  1-2 rkl
sekoita ja paina pohjalle

5 liivatelehteä kylmään veteen
kookoskerma (valuta ns.vesipois jos on) 3dl vatkaa
mascarponejuusto 300g
2 vatkattua valkuaista
3 limeä mehut ja yhden raastettu kuori
sokeria maun mukaan 1/2-1dl
vanilja 1tl
2 rkl kiehuva vesi
juuston sekaan limet sokerit vaniljat
liivate
kookoskerma ja valkuaiset lisätään varovasti nostellen juuston sekaan
ja pohjan päälle hyytymään noin 4 tuntia
päälle vois tehdä limekiisselin tai kiilteen jos tykkää

Pitäiskö yllättä synttärisankari onnitteluserenaadilla aamutuimaan. Laulantani on kuulema tätä loukkaa:

ja voiko krapulaista päänsärkyä lievittää paremmin kuin kauniilla laululla ;)

2 kommenttia:

  1. Se Purjo-lyyli istu kyllä vastapäätä, jos se olis istunu vieressä niin siihenhän olis pitäny ihan tarkotuksella kääntyä ;D

    VastaaPoista